top of page
Foto van schrijverDana Van Oeteren

Burn-Out


De pandemie haalt je soms uit je authentieke kr8!

Uit onderzoek blijkt dat voor ongeveer een derde van de volwassenen hun werk of carrière een belangrijke, chronische bron van stress veroorzaakt. Het is dus ook niet echt verrassend dat de pandemie het percentage van burn-out gevallen alleen maar heeft doen toenemen.

Meer en meer mensen vinden hun weg naar persoonlijke ondersteuning of een vorm van therapie zoals mindfulness om dit toenemende probleem op te vangen. Deze ondersteuning is belangrijk, want als je er niets aan doet, kan burn-out een gevolg zijn en zelfs overgaan in klinische angst of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Het aanleren van mindfulness technieken en vaardigheden om je werk en privé leven beter beheersbaar te maken, geven je de handvaten om efficiënter te leren communiceren en duidelijker voor jezelf op te komen.

Wat kan een mindfulness training voor jou betekenen op werkvlak?

Je kan je werkcapaciteit beter leren begrenzen.

Als je veel worstelt met het stellen van bewuste grenzen voor je werk, zoal het “moeten” opnemen van elk telefoontje, het beantwoorden van elke e-mail, zo snel als je kan, zelfs op vrije dagen, waardoor iedereen de indruk krijgt dat je altijd bereikbaar bent?

Dan kan je hier dankzij mindfulness bewuster mee leren omgaan, en jezelf leren toestaan dat het oké is om af en toe je grenzen af te bakenen, dat het oké is dat jij ook even tijd voor jezelf mag nemen, dat het oké is om even los te laten…

Communiceer je grenzen aan collega’s met wie je werkt, zodat ze weten wanneer je even wat ruimte voor jezelf nodig hebt. Als je hier bewuster mee omgaat, dan kan je workflow verbeteren en zelfs voor meer energie zorgen, zonder het gevoel te hebben dat je op de een of andere manier faalt of iets te kort schiet.

Gebruik je vakantiedagen echt als vakantie.

Vakantiedagen echt benutten als een vakantie is heel versterkend en gunstig voor je mentale gezondheid. Bewuste tijd (helemaal) weg van het werk geeft je de mogelijkheid om te decompresseren, tijd om contact te maken met je familie, tijd om je lichaam en geest te laten rusten, tijd om verschillende landen en culturen te ontdekken... Gebruik je ziektedagen als echte en pure 'wellnessdagen'.


Het empathische vermogen aanspreken als je even met “moeilijke” mensen werkt.


Soms kan de communicatie met een collega wat stroef verlopen of zelfs plots vastlopen. Dankzij mindfulness kan je leren herkennen, observeren en anticiperen vanuit een innerlijke rust. Je leert mindful te luisteren en te praten met empathie en compassie naar de situatie toe, waardoor er geen onnodig lijden hoeft toegevoegd te worden aan het geheel.

Iedereen kan nu eenmaal af en toe eens een slechte dag hebben, en hoewel dat geen excuus is om fel uit de hoek te komen, leer om zacht te blijven naar jezelf en de andere toe. Conflicten op het werk kan je altijd benaderen als een persoonlijke leerervaring, zo kan je steeds groeien en leren om je eigen emoties te beheersen, maar ook om je in te leven in de emoties van anderen.

“Het is oké, als een collega ook eens een moment niet oké is 😉”

Er bestaat geen “goed” of “slecht” als je geëngageerd bent in het werk dat je doet.

Veel mensen hebben angsten om te falen en als dat lang onder de huid blijft zitten zonder erover te kunnen praten, dan kan dit burn-out tot gevolg hebben. Steeds meer toenemende vooroordelen en negatieve gedachten over jezelf kunnen je vermogen om te werken, te genieten en persoonlijk te groeien beïnvloeden. Het belet je om te zien dat je mooi en authentiek bent!

Als je jezelf de kans ontneemt om het vermogen van je authentieke zelf naar voren te brengen in je dagelijkse professionele werk en persoonlijke tijd, dan is er geen ruimte om je zelfliefde en zelfcompassie te versterken. Mindfulness technieken kunnen je weer in contact laten komen met je eigen waarden, je sterke punten die je kan leren herkennen en gebruiken om jezelf weer in je unieke krachten te laten komen.

Het kan je leren om de dingen te accepteren zoals ze zijn en los te laten, zodat ze niet onnodig blijven hangen in de gedachten. Het vasthouden aan negatieve gedachten kan je meenemen in een neerwaartse spiraal van nog meer negatieve gedachten...

Je werk is niet alles en alleen maar dat.

Heb je een haat-liefdeverhouding met je werk, of heb je veel moeite om je werk neer te leggen en je te ontspannen of andere activiteiten te ondernemen? Voel je je niet meer veilig of goed op je werkplek maar heb je steevast het gevoel dat je hier niet van weg kan….dan kan dit veel angsten met zich meenemen, met vele gevolgen bovendien…

Een mindfulness training kan een uitlaatklep zijn waarbij je dit op een veilige manier bewerkbaar kan maken. Door meer zelfvertrouwen op te bouwen, creëer je een veilige identiteit voor jezelf die niet gerelateerd hoeft te zijn aan je werkomgeving. De bewustwording dat je eigenwaarde niet wordt bepaald door je inkomen of je productiviteit op het werk en dat het belangrijk is om te beseffen dat je eigen welzijn hierop niet wordt gebaseerd, kan het begin zijn van de kracht die je nodig hebt om je aanslepende angsten te trotseren.


Het maakt een wereld van verschil voor je mentale gezondheid, om jezelf toestemming te geven om te stoppen met het beoordelen en de gedachten van minderwaardigheid en zelfdestructie. Mindfulness kan je de moed en vrijheid teruggeven om te durven veranderen of wegstappen van een werkplek die niet gezond voor je is. Hoewel er geen universele aanpak is om welzijn en werk in evenwicht te brengen, de openheid van een mindfulness training is dat je je opgelucht, begrepen en veilig voelt.


"Het volgen van een mindfulness training in een veilige omgeving en ruimte waarbij je kan luisteren en praten zonder angst voor een oordeel, kan enorm helend zijn”.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page