top of page

Goede manieren om je hersenen te RE-setten

Bijgewerkt op: 14 sep. 2021

Ik vind het steeds een uitdaging om mijn eigen grenzen te bewaken en te stoppen met wat ik bezig ben op momenten dat ik me opgejaagd of moe voel tijdens een werkdag. Ik weet maar al te goed dat het me geen goed doet om te blijven doorwerken, maar toch blijft het lastig om mezelf de juiste aandacht te geven. Niet alleen bezorgt het doorwerken me meer stress, het kan ook voor mezelf grote problemen veroorzaken, zoals oververmoeidheid of burn-out.

Als ik me zo opgejaagd voel en ik heb het geluk dat ook daadwerkelijk op te merken, dan zet ik letterlijk even een stap achteruit, dan sluit ik mijn ogen en keer met mijn aandacht voor een paar tellen naar mijn ademhaling. Door dit te doen kom ik zeer snel terug naar de kern en naar de rust diep binnenin mezelf. Hierdoor kan ik weer bewuster nadenken en aanvoelen hoe ik gezondere keuzes voor mezelf kan maken.

Je kan jezelf steeds RE-setten!

Neem regelmatig een korte pauze voor jezelf:

Het belang van micropauzes, dus pauzes van een paar minuten, daar ben ik een grote fan van. De positieve werking van deze korte pauzes is onbetwist. Neurowetenschapper Marcia Goddard zegt in NRC: “Onze hersenen hebben een aandachtsspanne van ongeveer veertig minuten, onafhankelijk van opleidingsniveau en IQ. Daarna schakelt het brein een tandje terug en verliezen we focus, wat het werk niet ten goede komt. Door de pauzeren reset je de hersenen.”

Dus: sta elk uur even op, haal iets te drinken, ga naar het toilet of staar uit het raam. Een paar minuten zijn voldoende, als je maar weggaat van je computer of van het werk, dat je aan het doen bent. Maar: op je telefoon kijken telt niet als pauze, want dan blijven jouw hersenen bezig.


Doe leuke dingen na je werk:

Juist als het druk of moeilijk is, is het belangrijk om leuke dingen te doen. Dus niet alleen uitrusten en slapen, dat ook, maar ook fijne, plezierige belevenissen opzoeken: met vrienden afspreken, naar het toneel of de film gaan, een bad nemen …. Bij grote inspanning is het nodig om je batterij weer op te laden. Energie creëer je door dingen te doen die je boeien, plezier geven, waar je van geniet. Dus: doe elke dag iets leuks!


Beweeg, juist als je het druk hebt of veel spanningen voelt:


Ik heb sporten altijd gehaat en eerlijk gezegd ben i er ook niet bijzonder goed in. Maar ook ik heb moeten inzien dat het toch echt helpt. Juist als het druk is. Het argument dat je er geen tijd voor hebt is in feite geen argument, want na het sporten werk en denk je zoveel helderder, sneller en frisser, en voel je je zo veel beter. Met andere woorden: Jouw tijdsinvestering betaalt zich snel weer terug.

Mij helpt vooral dit om toch af en toe te sporten: ik denk eraan hoe ik me ga voelen na mijn yogales: lichter, trots en tevreden, rustiger en met een voldaan gevoel. En opgelucht, omdat het nu weer goed is voor een paar dagen.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page