top of page

Leven met corona in ons hoofd...

Het zijn moeilijke en vooral ook vreemde tijden. Ondertussen zijn we al bijna 2 jaar verder en nog steeds heeft corona ons in zijn greep. Wie afgelopen zomer dacht dat het leven weer wat kon normaliseren, dat we terug dichter bij elkaar konden kruipen en onze glimlach en ons geluk weer in alle vrijheid konden delen, krijgt opnieuw een zware klap te verwerken.


Het "normale" wordt ons alweer afgenomen en op vele vlakken worden we opnieuw beperkt in onze noodzakelijke ontspanningsmomenten.


Zowel ouderen, volwassenen en kinderen voelen de onzekerheid en angst het leven weer binnensluipen, net zoals voorheen maar deze keer zijn we het allemaal al redelijk moe gestreden...al kunnen we nu eenmaal niet anders.


De druk en aanpassingen om opnieuw rekening te moeten houden met thuiswerk en thuisscholing door de vele klusterbesmettingen, het vraagt ons toch wel veel geduld en moed.


De verdeeldheid in gedachten bij de bevolking die enerzijds moedig blijven geloven dat we massaal moeten gaan vaccineren en anderzijds de anti vaxxers, die ook recht hebben op hun vrije meningsuiting, brengt soms een ongewenste slechte sfeer, spanning en gemoedstoestanden met zich mee.


Soms zakt de moed ons echt in de schoenen, of zijn we het strijden en de negatieve vibes over het corona gedoe alleemaal een beetje beu.


We kunnen we ons slecht in ons vel gaan voelen, negatieve gedachtes en sombere gevoelens kunnen ineens weer sterker opduiken. We worden prikkelbaarder en lopen vaak somber gestemd in het rond.


Hoe hou je daar nu toch een positieve mindset bij om door deze lange winterdagen te komen? Hoe geven we onze dagen een positieve richting, waardoor we deze negatieve gevoelens kunnen doorbreken en de angst en stress die het met zich meeneemt verminderen?


Focus op het positieve dat je wél hebt.

Het verloop van het virus heeft niemand onder controle, maar het kan goed zijn om te weten dat er dingen zijn waar je wél invloed op hebt.

Kijk naar de positieve dingen die je dicht bij je hebt, en laat het negatieve dat zich buiten afspeelt wat verder van je weg. Hiermee doorbreek je de negatieve gedachtegang en zet je het gevoel van machteloosheid om naar een gevoel van controle.


  • Geef je dierbaren extra aandacht, zeker ouderen die een groter risico lopen. Praat wat meer over positieve dingen of speel samen een gezellig spel. Laat interpretaties en invullingen over al het coronagebeuren ze weinig mogelijk het samenzijn en geluk verstoren.

  • Besteed minder aandacht aan het virus. Je hoeft je kop niet in het zand te steken, maar door niet voortdurend de berichtgeving te volgen wordt je er ook minder mee geconfronteerd. Volg het nieuws in beperkte mate en gedoseerd.

  • Verzorg jezelf en schenk aandacht aan je weerstand door gezond te eten, goed te bewegen en voldoende te slapen. Maak jezelf een zalige kop thee en geniet van dat geluksmomentje.


Praat over je gevoelens

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn we beperkt in onze sociale contacten, maar als we het even moeilijk hebben kunnen we praten met dierbaren of vrienden die ons helpen om beter met gevoelens van angst, kwetsbaarheid en onzekerheid om te gaan en het daardoor ook te verminderen. Blijf er niet te lang over piekeren of doorpraten, maar laat je hart even luchten en laat het dan weer wat los, dat kan misschien weer wat nieuwe moed geven.

Ontspan met mindfulness

Dat we momenteel stress, angst, een onzeker gevoel en zelfs als gevolg daarvan lichamelijke klachten kunnen ervaren, is gezien de situatie volstrekt normaal. Probeer de klachten niet weg te stoppen voor jezelf, maar wees je daar eerder bewust van, accepteer ze, vertrouw op je eigen veerkracht.


Met mindfulness kan je leren om je negatieve stemmingen en gedachtengang beter op te merken. Door er bewuste aandacht aan te schenken, kan je andere keuzes maken en daardoor meer zorg dragen voor jezelf. Met compassie en mildheid leer je de huidige situatie te aanvaarden zoals het is, ook al is het bijzonder moeilijk, zonder er meer onnodige pijn en lijden aan toe te voegen.


Het beoefenen van mindfulness kan je meer rust brengen tijdens de grote coronastorm van het huidige leven. Meer rust wil zeggen meer genieten en jezelf ontdoen van onnodige en opbouwende spanning en stress.


Re-Mindfull-Me kan je daar misschien wel een mooie ondersteuning in bieden!30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Burn-Out

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page