top of page

Mindfulness oefening - omgaan met fysieke of emotionele pijn.


Pijn is nu eenmaal een onderdeel van het leven.

Een fysieke pijn kan van alles zijn zoals een meer duidelijke vorm van rugpijn, migraine, buikpijn, je kleine teentje stoten, maar het kan ook een emotionele pijn zijn die zich op de een of andere manier fysiek kan weerspiegelen in het lichaam. Die pijn zit dan werkelijk diep binnenin onszelf al kunnen we het niet werkelijk vastgrijpen.


Pijn is nu eenmaal een onderdeel van het leven, en niemand blijft daarvan een leven lang gespaard. Fysieke pijn of mentale pijn, het is de manier waarop je ermee omgaat dat ervoor kan zorgen dat je er zelf extra en onnodige pijn of lijden aan toevoegt.


Pijn kan ervoor zorgen dat je het even niet meer ziet zitten, dat je zo snel mogelijk van dat gevoel verlost wil geraken, dat je wil weglopen, dat je het wil uitschreeuwen, dat je het van je weg wil duwen... dit is een eerste en impulsieve reactie, een automatisme zou je kunnen zeggen die voor vele vanzelfsprekend lijkt en dat is op zich ook best oké. Maar hoe gaan we er nu effectief mee om als deze pijn uiteindelijk langer blijkt te duren? Of als de pijn zo intens is dat je het gevoel hebt dat je het niet meer aankan?

Of de pijn nu emotioneel of fysiek is, er ontstaan gedachten in de vorm van verzet, je vecht tegen de pijn, je klaagt en zeurt, je vraagt je af waarom, luidop of stil......onbewust ben je er zo hard mee bezig in je hoofd dat je gedachten het lijden op dat moment alleen maar erger maken.


Met een mindfulness oefening kan je leren om dat wat er is, in dit geval de pijn, toe te laten zoals het er is en het te accepteren zoals het er is, want het is er toch al...we zoomen als het ware in op dat wat in de eigen ervaring pijn is, we gaan het observeren op een nieuwsgierige en vriendelijke manier, zonder onszelf te laten meesleuren in een spiraal van gedachten en er op die manier extra pijn of lijden aan toe te voegen.